Led lampor innehåller inget kvicksilver

Homestyling är min stora passion, att ha möjligheten att sätta sin egna unika prägel på hemmet är väldigt roligt och spännande. Jag ändrar runt i hemmet rätt så ofta och därför tröttnar jag sällan på inredningen, men jag kanske borde vara något mer konservativ av mig när det gäller förbrukningsvaror kan jag tycka. Jag köpte nya lampor till barnens rum igår kväll bara för att jag kände att det var dags att övergå till led. Min man arbetar med led belysning och därför är det höjden av ironi att vi fortfarande använder gamla halogen spottar och strålkastare både i huset och vid carporten. För er som inte vet tänkte jag förklara lite mer i detalj om fördelarna med led lampor, tveka inte att höra av er till mig om ni har några frågor eller om det är något som ni inte förstår.

Byt ut ditt lysrör i köket

Många av mina väninnor förstår sig inte riktigt på led och dess fördelar. Ett väldigt bra exempel är lysrör som de flesta av läsarna har i sina hus eller lägenheter, antingen i köket eller i badrummet. Ett vanligt lysrör eller fluorescerande lysrör som är det korrekta namnet, innehåller metaller som kvicksilver. Kvicksilver är ett väldigt farligt ämne för människor att andas in och ifall lysröret av någon anledning går sönder så att glaset spricker så är det väldigt viktigt att man öppnar fönster och vädrar lokalen ordentligt så att kvicksilver inte sprids i luften. Och här kommer den viktigaste skillnaden sett från en miljösynvinkel, ett led lysrör innehåller inget spår av kvicksilver. Led tekniken är utvecklad på ett sätt som gör den helt oberoende av de farliga tungmetaller som  fluorescerande lysrör kräver för att fungera. Men vilka fler fördelar finns kanske ni undrar?

Sänk elkostnaden utan att byta armatur

Det fantastiska med led belysning är att man sänker elkostnaden markant utan att tumma på kvalitén av ljuset. De flesta av er läsare kanske har undvikit led helt och hållet av rädsla för att ni då behöver byta ut den gamla armaturen som troligtvis sitter monterad vid köksdisken. De bästa med allt är att ni inte behöver byta er lysrörsarmatur när ni går över till led. En lysrörsarmatur fungerar utan problem med nya led lysrör förutsatt att lamporna är klassade som retrofit och har en dummy ersättare. Mer om själva installationen kan ni läsa på elsäkerhetsverkets hemsida då de alltid har den senaste informationen tillgänglig. Nu hoppas jag att du känner dig redo att ge led som ljuskälla ett försök i alla fall. Det finns även andra alternativa ljuskällor som exempelvis led paneler som också hjälper en att sänka sina utgifter, men jag föredrar lysrör då de är betydligt mer flexibla att använda som belysning.